Η ΠΕΡΙΟΧΗ | ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ | Ο ΚΑΙΡΟΣ
LINKS | SNOWREPORT | ELATICAM
 logo5

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πεζοπορία - Ορειβασία

pezoporiaΗ ορειβασία είναι ένα άθλημα που χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση του ανθρώπου σε ορεινό περιβάλλον, με στόχο την προσπάθεια ανάβασης σε κάποια κορφή, ή την εξερεύνηση. Στα πλαίσια αυτής της δράσης του ανθρώπου, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα και η κίνηση παράγεται -αποκλειστικά- από τις φυσικές δυνάμεις και ικανότητές του.

Τον 4ο αιώνα π.Χ. έχουμε αναφορές στην Σπάρτη, για αναβάσεις των νέων στο χιονισμένο Ταΰγετο για εκπαίδευση. Από τότε και ύστερα, έχουμε αραιές αναφορές για αναβάσεις σε κορυφές, έως τα μέσα του 18ου αιώνα. Τότε η ορειβασία εμφανίζεται στις Άλπεις, από ευκατάστατους οικονομικά ανθρώπους, που προσπαθούσαν να ανέβουν στον MontBlanc (4.808 m) και το κατάφεραν τελικά το 1786.

Η διάνοιξη των μονοπατιών του Κόζιακα έλαβε χώρα από την αρχαιότητα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, εξυπηρετώντας την εκμετάλλευση φυσικών πόρων (κτηνοτροφία, υλοτομία) και προσφάτως τον ορεινό τουρισμό.

Σήμερα στον Κόζιακα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών.Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Κόζιακα περιλαμβάνει διαδρομές για όλους. Από πολύ εύκολες και σχετικά μικρές σε απόσταση και δυσκολία, μέχρι πολύ απαιτητικές.  

Ποδηλασία Δρόμου - Ορεινή Ποδηλασία

MTBΗ ορεινή ποδηλασία είναι ένα άθλημα, στο οποίο ο αναβάτης, οδηγεί ένα ποδήλατο (mountainbike) ειδικά κατασκευασμένο, για εκτός δρόμου διαδρομές μέσα στη φύση, σε δασικούς δύσβατους δρόμους, αλλά και μονοπάτια.

Η ορεινή ποδηλασία περιλαμβάνει:

  • Διαδρομές αντοχής (crosscountry): Περιλαμβάνουν ποικιλόμορφο έδαφος με ανάβαση και κατάβαση, φυσικά εμπόδια, δράση σε όλες τις παραμέτρους. Ο συγκεκριμένος τύπος ορεινής ποδηλασίας είναι ο μοναδικός που συμπεριλαμβάνεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα (ανδρών και γυναικών) από τους ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996.
  • Ελεύθερη κατάβαση (Downhill): Η αδρεναλίνη είναι στα κόκκινα. Η τεχνολογία εξοπλισμού και η τεχνική των αναβατών σε αφήνουν άφωνο.

Μία από τις πιο δημοφιλής δραστηριότητες στο Κόζιακα είναι το mountainbike. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια-δασικοί δρόμοι του Κόζιακα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει όλες τις ομορφιές του ορεινού όγκου κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο του. Σημαντικά εργαλεία βέβαια που πρέπει να έχει μαζί του ο επισκέπτης είναι η πυξίδα και ο χάρτης της περιοχής (www.anavasi.gr).

Ορεινό Τρέξιμο

monopatia mapΤο ορεινό τρέξιμο (mountaintrailrunning), είναι μία παραλλαγή του απλού τρεξίματος αντοχής, με τη διαφορά, ότι λαμβάνει χώρα σε ορεινά μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Τα μονοπάτια αυτά, έχουν πολλαπλές κλίσεις και περνούν από διάφορα είδη εδαφών, όπως πεδιάδες, βραχώδη εδάφη, λόφους, δάση, κλπ. Οι μεγάλες κλίσεις, ή τα εξαιρετικά δύσκολα εδάφη, απαιτούν καμιά φορά περπάτημα ή σκαρφάλωμα.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το άθλημα αυτό γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.  Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες,  με καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Η ποικιλία των μονοπατιών γύρω από το καταφύγιο του Κόζιακα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει ποικίλες διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Άξια λόγου είναι η διάνοιξη καινούριων διαδρομών, από τον γνωστό ορειβάτη Ν. Κρούπη, ΒΒΑ της Ελάτης.

Σκι - Ορειβατικό Σκι

Ski Pertouli mapΕπειδή η πεζοπορία στο χιόνι είναι μία πολύ απαιτητική και κοπιαστική διαδικασία, ο άνθρωπος με επίκεντρο τους λαούς των βορείων χωρών εφεύραν το σκι. Αρχικά το σκι αποτέλεσε σε αντιστοιχία με την πεζοπορία έναν πρωτόγονο τρόπο μετακίνησης σε χιονοσκεπές πεδίο, ενώ στο πέρασμα των αιώνων κατέστη και αυτό με τη σειρά του μία αθλητική – ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Το Ορειβατικό Σκι είναι ένα εντυπωσιακό αγώνισμα μεγάλης διάρκειας,το οποίο διεξάγεται σε χιονισμένες πλαγιές εκτός πίστας και προϋποθέτει μεγάλα αποθέματα αντοχής και επιδεξιότητας.Απευθύνεται σε έμπειρους χιονοδρόμους και ορειβάτες.Το Ορειβατικό Σκι δίνει τη δυνατότητα της γρήγορης μετακίνησης σε χιονισμένες περιοχές βουνών και προσπέλασης κορυφών,αφού ανεβοκατεβαίνοντας ένα βουνό με τα πέδιλα του Ορειβατικού Σκι ο χρόνος που απαιτείται είναι κατά πολύ μικρότερος από την απλή πεζοπορική διέλευση.Είναι εκπληκτική εμπειρία και έχει φανατικούς οπαδούς,καθώς το Σκι εκτός πίστας,μακρυά από τη φασαρία του χιονοδρομικού κέντρου,προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

Στους πρόποδες του Κόζιακα δίπλα στα καταπράσινα λιβάδια βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου.

Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1.500μ., μία μπλε μήκους 400μ. και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170μ. ένας συρόμενος μήκους 350μ. και ένα babylift μήκους 60μ.Υπάρχουν τρία σαλέ, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος παρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Αναρρίχηση

climb resizeΑναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Διακρίνεται στην «ασφαλισμένη» αναρρίχηση (με κανόνες και πρακτικές κίνησης και ασφάλισης και με τη χρήση σχοινιού) και στο bouldering, την αναρρίχηση δηλαδή σε χαμηλά βράχια ή κλειστές πίστες, χωρίς τη χρήση σκοινιού με μόνη, ενδεχομένως, εξασφάλιση από την χρήση ειδικών στρωμάτων.

Στον ορεινό όγκο του Κόζιακα υπάρχου αρκετά πεδία αναρρίχησης με σημαντικότερα τα πεδία της Πύλης :

Μικρό Φαράγγι : Έχει καθιερωθεί ως το ιδανικότερο αναρριχητικό πεδίο στην Ελλάδα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πολύ μεγάλη ποικιλία διαδρομών για όλα τα επίπεδα αναρριχητών καθώς και η δροσιά που επικρατεί στο φαράγγι είναι ο σημαντικότερος λόγος που η Πύλη αποτελεί έναν τόσο ιδανικό προορισμό. Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης έχει κατασκευάσει μια εξέδρα μπροστά από το αναρριχητικό πεδίο για την διανυκτέρευση των αναρριχητών. Ο βράχος χαρακτηρίζεται από τα κολονέτα και την αρνητική κλίση στις περισσότερες διαδρομές.

climb pylisΤο αναρριχητικό πεδίο της Πύλης : Είναι το πρώτο πεδίο που εξοπλίστηκε με διαδρομές από τις αρχές του 1994. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι οι μόνες διαδρομές για αναρρίχηση στην περιοχή των Τρικάλων μέχρι τότε ήταν τα βράχια των Μετεώρων. Παρόλο το υψόμετρο και την ποικιλία των διαδρομών στα Μετέωρα, δεν απαιτούνται εξαιρετικές επιδόσεις και τεχνική για να αναρριχηθεί κάποιος. Η ανάγκη αυτή, οδήγησε τους αναρριχητές των Τρικάλων στην αναζήτηση πιθανών πεδίων ασβεστόλιθου και το άνοιγμα διαδρομών σε αυτά. Στράφηκαν πρώτα στο χωριό της Πύλης και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Η Πύλη αποτελείται από 5 βασικά πεδία με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και 10, το οποίο δίνει την προοπτική ανοίγματος μέχρι και 350 διαδρομών.

Ελεγχόμενο Κυνήγι

SeterΤο καταφύγιο βρίσκεται στην καρδιά της Ε.Κ.Π. ΚΟΖΙΑΚΑ της μεγαλύτερης κυνηγετικής περιοχής της χώρας μας, έκτασης 464.000 στρεμμάτων και ομολογουμένως σε έναν κυνηγετικό βιότοπο τόσο ενδημικών όσο και αποδημητικών θηραμάτων. Ο κυνηγός μπορεί να απολαύσει όσον αφορά τα πτερωτά θηράματα, το κυνήγι της ορεινής πέρδικας (alektorisgreka), της μπεκάτσας, της νησιώτικης πέρδικας και του φασιανού. Όσον αφορά τα τριχωτά θηράματα θα συναντήσει κανείς λαγούς, ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα και αγριόγιδα. Το κυνήγι διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες της Ε.Κ.Π. ΚΟΖΙΑΚΑ.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ;

Σε ένα ευχάριστο, ζεστό και φιλικό περιβάλλον παρέχουμε τη χαρά της φιλοξενίας και της τοπικής γαστρονομίας και σε συνδυασμό με παροχές που άπτονται της κυνηγετικής μας κουλτούρας εγγυώμαστε αξέχαστες κυνηγετικές αποδράσεις στην Ε.Κ.Π. και όχι μόνο.

Ειδικότερα:

  1. Ελάχιστο κόστος διαμονής και διατροφής σύμφωνα με το γενικό τιμοκατάλογο.
  2. Αναλαμβάνουμε χωρίς κανένα κόστος, όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία της έκδοσης ειδικής άδειας της ΕΚΠ.
  3. Διατίθενται κυνηγετικοί συνοδοί σε ομάδες κυνηγών ή και μεμονωμένα, με αντίτιμο το ελάχιστο νόμιμο κόστος.
  4. Διατίθενται έμπειρα σκυλιά με συνοδό στους μη έχοντες.
  5. Δίδεται η δυνατότητα σε συλλόγους ή φορείς να διοργανώνουν κυνηγετικά events ή ημερίδες με θέμα το κυνήγι και το σκύλο καθώς και τη διεξαγωγή αγώνων μορφολογίας και πρακτικού κυνηγιού.
  6. Οι κυνηγοί που διαμένουν στο κυνηγετικό καταφύγιο οφείλουν να τηρούν τους κανόνες διαμονής καθώς και τους κανόνες της Ε.Κ.Π.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την Ε.Κ.Π θα βρείτε:

 

 

Καταφύγιο Κόζιακα || Τηλέφωνα: 6977662569 Περικλής Μητρονάτσιος & 6976080613 Παπαστεργίου Αλέξανδρος || Email: info@koziakasrefuge.gr || facebook icon24x24 || twitter icon24x24